Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli

Pilpalantie 101, 12700 Loppi

Lopen museo on perustettu Pyhän Birgitan puukirkon luona olevaan Lukkarin puustelliin 1960-­luvun alussa, jolloin Hämäläisen Osakunnan ylioppilaat keräsivät loppilaisista kodeista yli 1000 esinettä museoon. Samassa yhteydessä siirrettiin puustellin pihapiiriin Martti Hautahuhdan keräämä monisatainen esineistö, johon kuului myös vanha aitta. Myöhemmin museoalueelle on siirretty kaksi aittaa lisää.

Puustellin historia

Lukkarin puustellin vaiheet ovat toistaiseksi tarkemmin selvittämättä. Päärakennus lienee 1800-luvun jälkipuoliskolta ja edustaa ns. karoliinista tyyliä. Rakennuksen keskellä on suuri sali, jonka toisella puolella on kaksi kamaria ja toisessa tupa. Kaikki puustellin alkuperäiset piharakennukset ovat hävinneet.

Tuvan sisustus

Museon kokoelmat edustavat tyypillistä etelähämäläistä talonpoikaisesineistöä. Tupaan on sijoitettu 1800-1900 lukujen vaihteen esineistöä. Keskeisenä on ilmeisesti tätä ajanjaksoa vanhempi pirttipöytä penkkeineen. Seinillä on tuvan tarvekaluja. Sisustusta täydentävät kehräykseen liittyvät esineet. Rukinlapa on museon kauneimpia esineitä. Päästä syötettävä piisi on uusi mutta edustaa tyyliltään rakennuksessa käytettyä mallia. Tuvasta löytyy lisäksi vanha puuarkku, joka lienee 1600-luvulta.

Saliin on sijoitettu tyypillinen herrasväen sohvakalusto, vaikka se kokoelmien niukkuudesta johtuen ei olekaan täydellinen. Alkuperäisestä salista poikkeavaa on myös ”kakluunin” puuttuminen.

Peräkamari on lukkarin kamari, jossa on esillä myös joitakin vanhoja hengellisiä kirjoja. Museon toinen peräkamari on toistaiseksi ns. Lopen huone. Huoneeseen on kerätty Lopen historiaan olennaisesti liittyviä esineitä, mm. järvimalmin nostosta kertova vanha haavi. Huoneessa on lisäksi joitakin taideteoksia.

Aitoissa on maataloustyövälineitä, kodin piiriin liittyviä astioita, puuastioita, viljamittoja, pellavankäsittelyyn liittyviä esineitä, kotipolton aikainen viinan lauhdutusastia, käsikivet yms.