Etelä-Hämeen uimarannoilla ei havaittua sinilevää

29.6.2023 Ympäristönsuojelu

Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen veden laatua. Näissä kunnissa on yhteensä 46 yleistä uimarantaa.

Viimeisimmät uimavesinäytteet on otettu viikoilla 24 ja 25. Valmistuneissa näytteissä ulosteperäisten bakteerien määrät ovat pääosin matalalla tasolla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat keskimäärin 19–25 asteen välillä. Etelä-Hämeen kuntien uimarantojen kaikki tulokset löytyvät Riihimäen kaupungin nettisivuilta. Tutkimustulokset toimitetaan myös uimarannoille.

Uimarannoilta otetaan uimakauden aikana (15.6.–31.8.) kolme tai neljä uimavesinäytettä riippuen uimarannan kävijämääräarviosta.

Ypä­jän­ky­län ui­ma­ran­nal­la ei suo­si­tel­la ui­mis­ta

Ypäjänkylän uimarannalla ei suositella uimista järvisyyhyepäilyn vuoksi. Järvisyyhyn aiheuttaa vesilinnuissa loisivan imumadon toukka. Järvisyyhy oireilee voimakkaasti kutisevina näppylöinä. Kutina häviää yleensä muutaman tunnin kuluttua, mutta näppylät voivat säilyä iholla viikonkin.

Järvisyyhyä esiintyy tyypillisesti matalassa ruohikkoisessa vedessä. Aamuisin vapaiden toukkien määrä on suurimmillaan. Syyhyä voi ehkäistä pesemällä ja hankaamalla iho kuivaksi uinnin jälkeen sekä välttämällä kaislikkoisissa rantavesissä uintia ja pitkäaikaista oleskelua vedessä aamutunteina.

Tar­kis­ta si­ni­le­vä­ti­lan­ne aina en­nen ui­mis­ta

Näytteenottokerroilla millään uimarannalla ei havaittu sinilevää. Sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on kuitenkin vaikea ennustaa, ja sinilevätilanne rannalla voi vaihdella hyvin nopeasti jopa saman päivän aikana. Uimaveden laatu kannattaa tarkistaa aistinvaraisesti aina ennen uimista.

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää yksinkertaista lasi- tai keppitestiä. Lasitestissä veden annetaan seistä lasissa noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa nostetaan kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, kyseessä on vaaraton rihmamainen levä. Sinilevä sen sijaan hajoaa hiukkasiksi veteen. Sinilevän voi helposti sekoittaa myös siitepölyyn, joka on kuitenkin kellertävämpää kuin vihertävä sinilevä.

Seuraavat uimavesinäytteet otetaan viikolla 28 ja kesän viimeiset näytteet viikoilla 31 ja 32.

Katso oman rantasi uimaveden tulokset tämän sivun taulukosta. Kirjoittamalla taulukon Etsi-kenttään uimarannan nimen löydät nopeiten oman rantasi tulokset.

Yhteystiedot

Riihimäen toimipiste

Noora Hannukka
Ympäristöterveystarkastaja
puh. 040 356 2347

Johanna Laine
Ympäristöterveystarkastaja
puh. 050 500 1441

Jokioisten toimipiste

Tarja Andersson
Ympäristöterveystarkastaja
puh. 050 540 3279

Nina Ylitalo
Ympäristöterveystarkastaja
puh. 040 752 3375

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@riihimaki.fi tai ympäristöterveyden toimisto ytos@riihimaki.fi.