Lopelle tuli yli tuhat Karjalan evakkoa – evakoille liputetaan ensimmäistä kertaa 20.4.2025

15.4.2025

Karjalan Liitto kutsuu suomalaisia liputtamaan sunnuntaina 20. huhtikuuta evakkojen muistoksi ja kunniaksi. Uusi liputuspäivä on omistettu niille, jotka joutuivat jättämään kotiseutunsa pysyvästi tai tilapäisesti sodan vuoksi. Lopen kunta liputtaa evakkojen liputuspäivänä kunnantalolla.

Toisen maailmansodan seurauksena Suomi menetti laajoja alueita, ja noin 440 000 ihmistä evakuoitiin pysyvästi, lähes 200 000 tilapäisesti. Evakkojen joukossa oli yli 200 000 lasta. Lopelle asettui sotien jälkeen noin 1 090 evakkoa. Heistä noin 900 oli kotoisin Antreasta, kertoo Harri Hatakka Lopen Karjalaseurasta. Riihimäen seutu valikoitui antrealaisten sijoituspaikaksi muun muassa siksi, että sekä Antrea että Riihimäki olivat tärkeitä risteyskohtia, ja molemmissa asui paljon rautatieläisiä. Lopelle muuttaneet olivat pääosin maanviljelijöitä, ja saman kylän asukkaat pyrittiin asuttamaan lähekkäin.

Maanhankintalain mukaisesti siirtoväelle perustettiin Lopelle yhteensä 194 tilaa ja asuntotonttia. Suurin maanluovuttaja oli H.G. Paloheimo Oy. Yhden tilan koko oli keskimäärin noin 10 hehtaaria peltoa ja 20 hehtaaria metsää. Väkiluvun kasvaessa kyliin syntyi tarve perustaa uusia kansakouluja – ja rakentaminen hoidettiin pitkälti talkoovoimin. Tämä loppilainen talkoohenki elää yhä, pitkälti karjalaisten perinteen ansiosta.

Vuonna 2015 Lopen Karjalaseuralle testamentattu Sulumäen tila Kormun kylässä (osoite Varvikontie 55) toimii nykyisin seuran tukikohtana. Siellä järjestetään yhteisiä kokoontumisia ja tapahtumia. Seuraava merkittävä tilaisuus on Antrean pitäjäjuhla lauantaina 19.7.2025 Sulumäessä, Lopen Karjalaseuran järjestämänä.

Lue myös