Kulttuuri ja vapaa-aika Nuoriso Sivistyspalvelut Sosiaalipalvelut Yleinen

Ehkäisevän päihdetyön tiimi huolissaan: Tiedätkö missä nuoresi kulkee?

Kesälomat ovat jälleen alkaneet, ja vapun sekä koulujen päättäjäisviikonlopun jälkeen ehkäisevän päihdetyön tiimillä on herännyt huoli kuntamme nuorista.

Nuoriso on aina kokoontunut viettämään aikaa yhdessä, ja näin on nytkin. Tämä on luonnollista ja normaalia, sekä täysin hyväksyttävää. Tällä hetkellä huolta aiheuttaa kuitenkin nuorten lisääntynyt päihteiden käyttö. Lopen koulukeskuksella saattaa kokoontua jopa 40 nuorta, ja nuorille käydään aikuisten toimesta myymässä ja välittämässä alkoholia. Paikkoja sotketaan ja roskataan, viranomaisia juoksennellaan karkuun. Osa nuorista siirtyy myös Riihimäelle, jossa esim. koulun päättäjäisviikonloppuna oli paikalla 500-700 nuorta, ja viranomaisia hyvin vähän. Muitakin päihteitä liikkuu paljon, eikä muutama viranomainen ehdi mitenkään kaikkiin tilanteisiin reagoimaan. Kesän aikana Ankkuri-tiimi ei jalkaudu, seuraavan kerran vasta kun koulut alkavat, joten hereillä on oltava erityisesti viikonloppuisin.

Lisäksi, kun vanhemmille tulee ilmoitus, odottavat nämä viranomaiset, esim. Ankkuri-tiimi tai poliisi nuoren kanssa niin kauan, että vanhemmat tulevat noutamaan. Jos siis nuoresi on yöllä ulkona, pidä puhelimessa äänet päällä, ja reagoi herkästi vieraaseen numeroon. Ole valmiina noutamaan nuoresi kotiin mahdollisimman pian, jolloin partio pääsee jatkamaan työtään mahdollisimman nopeasti. Nuorten käytös auttajia kohtaan on ollut todella huonoa, joten myös käytöstavat kunniaan, sillä aikuisten tehtävä on puuttua alaikäisten päihteiden käyttöön. Tästä on hyvä keskustella kotona, miksi tätä työtä tehdään nuorten parissa.

Ole hereillä myös, jos et ole itse paikalla kotona, sillä ”kätyily” on tällä hetkellä suuressa suosiossa, ja kun jostain vanhemmat ovat poissa, kokoonnutaan tähän osoitteeseen päihteitä käyttämään. Kodeissa on hajonnut paikkoja, varastettu alkoholia ja tupakkaa, sekä muuten ”sikailtu”.

Toki meillä Lopella on myös todella hyväkäytöksisiä nuoria, joilla tätä ongelmaa ei ole. Ollaanhan kuitenkin herkästi yhteydessä nuorten vanhempiin jos herää epäilys, että kaikki ei ole ihan hyvin tai jos epäilet, että kodissa esim. järjestetään alaikäisten juhlia joissa käytetään päihteitä vanhempien tietämättä. Aina on mahdollista myös tehdä lastensuojeluilmoitus, jos tilanne sitä vaatii. Jos sinulla heräsi huoli omasta nuorestasi, tai koet kesän aikana tarvetta asiasta keskustella, olethan yhteydessä esimerkiksi

  • Lopen lastensuojeluun p. 019 758 6002 (klo 8-16)
  • Etsivään nuorisotyöhön p. 050 5680079 tai nuorisotyöntekijään p. 019 758 6023.
  • Kiireellisessä tapauksessa voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen, suora numero (toiminnassa 24/7) on p. 03 621 7100.

Pidetään huolta nuoristamme!

Lopen ehkäisevän päihdetyön tiimiOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.