Ympäristö

Etanaroskis Launosiin

Launosissa on tehty havaintoja espanjansiruetanoista, joten kunta on ottanut kokeiluun ensimmäisen etanaroskiksen vieraslajitorjuntaa varten. Etanaroskis on sijoitettu alueelle, jossa etanoita on havaittu runsaasti (Lopen kantatieltä katsottuna Vähikkäläntien alkupuolelle). Asukkaat voivat kerätä etanaroskiksiin havaitsemansa espanjansiruetanat.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Espanjansiruetana on täysikasvuisena noin 7-14 cm:n pituinen. Niiden väritys on yleensä hyvin vaihtelevaa, Suomessa tavatut yksilöt ovat tavallisesti olleet likaisen oranssinpunaruskeita, likaisenruskeita tai mustia.

Ethän sekoita espanjansiruetanaa kotoiseen ukkoetanaan! Ukkoetana kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon, eikä sen hävittämiselle ole syytä.

Espanjansiruetanat syövät kukkia, sipuleita sekä koriste- ja hyötykasvien lehtiä, joten ne voivat aiheuttaa suuria tuhoja levitessään puutarhoihin ja viljelyksiin.

Espanjansiruetanahavainnot voit ilmoittaa Vieraslaji -sivustolla, ja sieltä löytyy myös lisätietoa.

Espanjansiruetanat tapetaan leikkaamalla kahtia tai pudottamalla kiehuvaan veteen. Laita kuolleet etanat suljettuun astiaan tai muovipussiin ennen roskikseen toimittamista. Vältäthän painavia astioita, kuten lasipurkkeja.

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.