Yleinen

Lapsen oikeus tulevaisuuteen – Lasten oikeuksien viikkoa vietetään Lopella

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 16.-22.11.2020. Viikon teema on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Jokaisen lapsen ja nuoren on uskallettava unelmoida ja saatava eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.

Lopella viikon tapahtumia toteutetaan yhdessä kunnan eri toimialojen kanssa. Lisäksi tekninen toimi valaisee viikon ajaksi kunnantalon edessä olevan Leijona –veistoksen Unicefin sinisellä tunnusvärillä. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. liputetaan kaikissa kunnan kiinteistöissä.

Viikko näkyy varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Varhaiskasvatuksessa järjestetään lasten omia kokouksia, joiden avulla he pääsevät osallistumaan toiveidensa mukaisten päivien suunnitteluun. Lisäksi varhaiskasvatusyksiköissä valaistaan eri kohteita sinisellä valolla, joka kertoo lapsen oikeuksien viikon merkityksestä. Viikon tapahtumia voi seurata varhaiskasvatuksen Instagram –päivityksistä.

Alakouluissa viikkoa toteutetaan monin eri tavoin. Kouluissa pidetään päivänavauksia lasten oikeuksista, oppilaat suunnittelevat unelmien päivän sekä osallistuvat oppituntien suunnitteluun. UNICEFin ja Lasten oikeuksien viikko – sivuston aineistoa hyödynnetään opetuksessa ja tutustutaan Lasten oikeuksien sopimukseen. Launosten koulussa järjestetään myös pehmolelumielenosoitus, jossa oppilaat saavat ilmaista mielipiteitään itselle tärkeistä asioista oman pehmolelun välityksellä. Tavoitteena on innostaa koululaisia päätöksentekoon ja vaikuttamiseen sekä vahvistaa koululaisten osallisuutta ja osallistumista edistävää demokraattista ja yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Yläkoulussa ja lukiossa kerrotaan UNICEFin toiminnasta, lapsen oikeuksista ja lapsen oikeuksien viikosta päivänavauksissa. Lisäksi Yläkoulun oppilaskunnan hallitus toteuttaa aiheeseen sopivan tietokisan.

Lapsi- ja perhepalvelut järjestää tutustumisen palveluihin

Kunnan lapsi- ja perhepalvelut järjestää torstaina 19.11. klo 12-16 kunnankirjaston Fallesmanni-salissa tapaamisen, jonne ovat lämpimästi tervetulleita kaikki, jotka haluavat tutustua kunnan tarjoamiin lapsiperhepalveluihin. Paikalla on Lopen lapsi- ja perhepalveluiden työntekijöitä. Tilaisuudessa vierailleiden lasten kesken arvotaan pehmolelu.

Kirjastossa voi merkitä unelmansa tulevaisuuden tähtikarttaan

Kunnankirjasto järjestää tietovisan lasten oikeuksista. Visaan vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Kirjastossa on esillä tulevaisuuden tähtikartta, johon lapset ja nuoret voivat käydä merkitsemässä tulevaisuuden unelmiaan. Lisäksi kirjastossa on esillä teemaan sopiva kirjanäyttely.

Vapaa-aikatoimi heittää lapsille ja nuorille Mun tulevaisuus –haasteen

Mun tulevaisuus –haaste on suunnattu 7-17-vuotiaille loppilaisille lapsille ja nuorille. Vapaa-aikatoimi haastaa lapsia ja nuoria kertomaan omasta tulevaisuudestaan sanoilla, kuvalla, laululla, videolla, piirustuksella, tanssilla tai ihan millä tahansa haluamallaan tavalla.

Haasteet toimitetaan 22.11. mennessä Aliisalle whatsapp-viestillä p. 050 3735982, sähköpostilla aliisa.ketonen@loppi.fi tai Lopen kirjaston palvelupiste Rosamundaan. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Myös Lopen seurakunta mukana

Seurakunnan perhe- ja päiväkerhoissa sekä alakoululaisten kerhoissa lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Pieni on suurin- sekä ystävyys –teemoilla. Ja tietysti kerhoissa leikitään paljon teemaan sopivia leikkejä.

Lisätietoja antaa

Marianna Kokko
varhaiskasvatuspäällikkö
019 758 6015
040 330 6015
marianna.kokko (at) loppi.fi



OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.