Asuminen ja rakentaminen

Lapsiperheen rauhainen kehto

Pääskysten perhe löysi oman onnensa Lopen Launosista, metsän reunasta mutta riittävän lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Eletään vuotta 2003. Jani Pääskynen istuu juuri perheen hankkiman omakotitalon terassilla. On ilta ja hän on tullut saunasta. On hiljaista. Korppi suhahtaa pihamaan yli.Kontrasti perheen aikaisempaa asuinpaikkaan on suuri.

Pääskyset asuvat Launosissa, Lopella, noin 10 kilometrin päässä Riihimäeltä. Hiljaisuus kiinnittää Janin huomion. Kontrasti on suuri perheen aikaisempaan asuinpaikkaan, Riihimäen Peltosaareen, joka on kerrostalolähiö ja joka oli perheen ensimmäinen kotipaikka Riihimäen seudulla.

Pääskyset muuttivat Launosiin etsiessään sopivaa paikkaa kasvattaa lapset. Lapsia heillä on kolme. Launonen täytti perheen asettamat kriteerit: Siellä oli kyläyhteisö, päiväkoti, koulut, turvallista mutta lyhyt matka pääkaupunkiseudulle ja lentokentälle.
”Kesäyönä tyhjää moottoritietä pitkin automatka Helsinki-Vantaalta kotiin kestää reilut puoli tuntia”, sanoo Jani, joka työnsä puolesta käy usein ulkomailla.

Ystäviäkin heidän oli helppo saada uudessa kotipaikassaan. Janin vaimolla Tanjalla on toimi Riihimäen kaupungilla ja perheen muuttaessa Launosiin hän oli äitiyslomalla.
”Katsoin ikkunasta milloin muut äidit lähtivät hiekkalaatikolle”, Tanja nauraa nyt. ”Ja lähdin itse samaan aikaan.”

Pieneen kylään helppo sulautua lasten kautta.

Lasten kautta pieneenkin kylään on ollut helppo sulautua myös hiekkalaatikkovaiheen mentyä ohi.
”Kun me muutimme Launosiin, se oli aikaa, jolloin siellä rakennettiin voimakkaasti. Launosiin muutti paljon nimenomaan perheitä muun muassa pääkaupunkiseudulta”, Jani kertoo.

Pääskysten asunto alkoi pari vuotta sitten käydä pieneksi. Heille oli itsestään selvää, että he halusivat edelleen asua Lopella. Unelmien asunto löytyikin kotikonnuilta. Uudessa kodissa he ihastuivat kokoon: kodissa on yli 300 neliötä.
”Ostimme uusia huonekaluja vain kolme sänkyä”, Tanja kertoo. Isojen neliöiden siivoaminenkaan ei ole ongelma, kun on tilaa pyöritellä imuria.

Ja nyt perheen suunnitelma on selvä. Lapset alkavat kohta olla murrosiässä. Se tarkoittaa sitä, että pikkuhiljaa, tulevien vuosien aikana he muuttavat pois Lopelta opiskeluiden perässä. Jossain vaiheessa tulossa on ehkä lastenlapsiakin. Ei ihan lähitulevaisuudessa, mutta kumminkin.
”Silloin meillä on iso talo, johon kaikkien on helppo tulla”, Jani sanoo.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1

Kommentit on suljettu.