Asuminen ja rakentaminen

Lyhyt matka mihin vain, ja palvelut saavutettavissa ilman ruuhkia – Ahosen perhe viihtyy Kormussa

– Olen asunut aiemmin Längelmäellä, Orivedellä, Parkanossa, Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla, kaikkiaan kymmenessä eri paikassa, niin omakotitalossa, rivitalossa, kerrostalossa kuin luhtitalossakin. Mutta missään en niin kauaa samassa paikassa kuin nyt täällä – aina on ollut joku syy muuttaa. Näin totea Timo Ahonen, huoltoasentaja ja yrittäjä, joka perheineen on viihtynyt Kormussa yli 15 vuotta.

– Talon tein siihen malliin, että tässä voisi asua vaikka lopun ikäänsä. Ja mikäs on ollessa; lyhyt matka mihin vain ja kaikki palvelut ilman ruuhkia autolla saavutettavissa nopeampaa kuin pääkaupunkiseudulla.

Lopelle Ahosen perhe muutti Espoosta.

– Emme voineet jättää lapsia, kauppakassia tai avonaista autoa hetkeksikään ilman valvontaa Espoon keskuksen lähiössä. Tein yöt töitä ja yritin nukkua päivät kunnes mediheli tai joku järjestyshäiriö herätti keskellä päivää, kertaa Timo Ahonen.

Perhe etsikin pitkään maalaistalon pihapiiriä alle 100 kilometriä Helsingistä, mieleistään löytämättä.

– Lopulta kun pienensimme tonttikokoa, löysimme Kormusta tontin. Olimme käyneeet ajoharjoitteluradalla ja kaverilla kylässä Kormussa. Muistin ettei se nyt mahdoton matka ollut.

Niin Kormuun rakentui talo ja harrastustilat omilla piirustuksilla. Kyläkoulu löytyy 300 metrin päästä, ja oma matka töihin kesti vain 45 minuuttia.

– Huomattavasti vähemmän kuin työkaverilla Itäkeskuksesta metrolla ja junalla Espooseen, huomauttaa Ahonen.

– Ja kun melko pian vaihdoin työpaikkaa Riihimäelle, oli mahtavaa vuosien yötöiden jälkeen nähdä päivänvaloa ja ajella auringon noustessa tai laskiessa yhdeksän kilometrin matka läpi peltojen ja metsien kuin Lucky Luke hevosellaan.

Lopelta on löytynyt myös lapsiperheen kaipaamaa tilaa, väljyyttä ja omaa rauhaa. Maalla voi puuhailla ja harrastaa, ja luontokin on lähellä.

– Talommekin on jo maksettu; lainan lyhennys oli vähemmän kuukaudessa kuin kolmion vuokra pääkaupunkiseudulla.

– Elämän laatu on parantunut ratkaisevasti. Uskon, että Lopelle olisi tulijoita, jos vain pääkaupunkilaisille saisi tiedon, missä Loppi sijaitsee ja täällä olisi vapaita tontteja! Tervetuloa Kormuun jos mietit maallemuuttoa, hehkuttaa Timo Ahonen.

Teksti Sisko Savolainen

Artikkeli on alunperin julkaistu Loppi tutuksi 2021 -lehdessä. 


,

Asiasanat: asuminen

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.