Reitistöjä moneen makuun

Lopella voi luonnossa retkeillä monella eri tavalla.
Retkeilypolkuja on vaeltamiseen noin 30 kilometriä ja ne ovat osa Hämeen Järviylängöllä risteilevää Ilves-reitistöä.
Kaartjärvi-Kaartjoen sekä Punelia-järven melontareitit tarjoavat vaihtoehtoja sekä vasta-alkajille että melontaa kauemmin harrastaneille.

Räyskälän alueelle sijaitseva Lopen Erähuvila toimii puolestaan mainiona tukikohtana eräretkiruokailuille ja erilaisille tapahtumille.Reitistöjen varrella on myös monipuolinen matkailuyritysten valikoima, josta voi kysyä niin ruokailua, majoitusta kuin erilaisia ohjelmapalvelujakin erityisesti ryhmille.

Lataa tästä Ulkoilureitit ja luontokohteet -esite

Loppilaisiin maisemiin ja luontoon voit tutustua myös ilmasta käsin katselemalla  Loppi dronen silmin facebook -ryhmän videoita
(Toistaiseksi videoita pääsee katsomaan vain kirjautumalla facebookiin.)


Poronpolku -reitistö ja ulkoliikuntatapahtuma

retkeilyä

Poronpolku on Länsi-Lopella sijaitseva noin 30 kilometriä pitkä retkeilyreitistö.
Poronpolun juuret ulottuvat vuoteen 1965, jolloin agrologi Jaakko Estolan toimesta Lopelle hankittiin Sallasta 10 poroa koeruokintaan. Porotarha sijaitsi Tevännön kylän mailla Poronpolun varrella, jolloin reitin kiertäjillä oli mahdollisuus tutustua eläimiin. Porot lähtivät Lopelta vuonna 1974, mutta polku jäi.

Poronpolku-ulkoilutapahtuma toteutetaan Lopella vuosittain syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Retkeilypäivä on yksi Etelä-Suomen suosituimmista luonnonläheisistä kuntoilutapahtumista. Tapahtuma kerää parhaimmillaan yli 2000 ulkoilijaa samoilemaan syksyisille reiteille.
Poronpolulle voi tapahtumapäivänä lähteä klo 9-12 välisenä aikana. Lähtö- ja tapahtumakeskuksena toimii Räyskälän Ilmailukeskus.

Poronpolku-reitistö on käytettävissä myös muulloin kuin tapahtumapäivänä. Reitistö on merkitty maastoon kyltein sekä leimoin.

Poronpolku-reitistöstä ja -tapahtumasta on myös olemassa painettu reittikartta sekä esite, jota saa Lopen kunnan infopisteistä ja muista Hämeen alueella sijaitsevista matkailuneuvonnoista.

 

Punelian melontareitti

melojat

Punelian melontareitti sijaitsee Länsi-Lopella ja on pituudeltaan noin 10 km. Reitti kiertelee Pikku-Punelian ja Punelian järvimaisemissa. Reitin vesillelaskupaikkoina toimivat Takala ja Punelian pato.

Takalasta etelään lähdettäessä reitti kulkee Isosuntin laavuun ohitse, sieltä eteläisen Selkäsaaren laavun kautta Punelia-järvelle ja Punelian padolle, jossa on rantautumispaikka ja jonne opastettu melontareitti päättyy.
Vesistö jatkuu etelään Karkkilaan, mutta vähävetisten koskien johdosta se vaatii melojalta kokemusta ja taitoa.

Punelian reitti kulkee pääosin järvillä. Kovalla tuulella järvitaipaleet saattavat olla vaikeita, tällöin kannattaa meloa rannan läheisyydessä. Muuten reitti soveltuu hyvin myös vasta-alkajille. Kuivina kausina vedenpinnan lasku saattaa hankaloittaa melontaa joillakin jokiosuuksilla.

 

Kaartjoen melontareitti

melojat_2

Kaartjoen melontareitti sijaitsee Länsi-Lopella ja on lähtöpaikasta riippuen pituudeltaan noin 10-12 km. Reitti johtaa Kaartjärvestä Kaartlammin ja Kaartjoen kautta kantatie 54:n varrella sijaitsevalle Kalamyllylle, joka on myös reitin päätepiste ja maihinnousupaikka. Kalamyllyn jälkeen joki muuttuu nimeltään Topenonjoeksi ja laskee Topenon kylän ja Rengon kautta Vanajaveteen. Vesireittiä pitkin pääsee jopa Hämeenlinnaan saakka.

Reitti voidaan aloittaa seuraavista Kaartjärven matkailukohteista: Ilpola, Räyskälän Suuri Huvila tai Laakasalo.

Kaartjoen melontareitti sopii hyvin vasta-alkajille.

 


 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 9 Ei 11 Kyllä 9 Ei 11