Reitistöjä moneen makuun

Lopella voi luonnossa retkeillä monella eri tavalla.
Retkeilypolkuja on vaeltamiseen noin 100 kilometriä ja ne ovat osa Hämeen Järviylängöllä risteilevää Ilves-reitistöä.
Kaartjärvi-Kaartjoen sekä Punelia-järven melontareitit tarjoavat vaihtoehtoja sekä vasta-alkajille että melontaa kauemmin harrastaneille.
Lataa tästä Ulkoilureitit ja luontokohteet -esite

Räyskälän alueella sijaitsee matkailuyritysten valikoima, josta voi kysyä niin ruokailua, majoitusta kuin erilaisia ohjelmapalvelujakin erityisesti ryhmille.
https://www.evonluonto.fi/
https://www.rayskala.fi/palvelut/majoitus/
https://www.rayskala.fi/palvelut/ravintola/
https://www.marskinmaja.fi/
http://www.jalolautta.fi/
http://www.campinglaakasalo.fi/#

 


Poronpolku -reitistö ja ulkoliikuntatapahtuma

retkeilyä

Poronpolku on Länsi-Lopella sijaitseva noin 30 kilometriä pitkä retkeilyreitistö.
Poronpolun juuret ulottuvat vuoteen 1965, jolloin agrologi Jaakko Estolan toimesta Lopelle hankittiin Sallasta 10 poroa koeruokintaan. Porotarha sijaitsi Tevännön kylän mailla Poronpolun varrella, jolloin reitin kiertäjillä oli mahdollisuus tutustua eläimiin. Porot lähtivät Lopelta vuonna 1974, mutta polku jäi.

Poronpolku-ulkoilutapahtuma toteutetaan Lopella vuosittain syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Retkeilypäivä on yksi Etelä-Suomen suosituimmista luonnonläheisistä kuntoilutapahtumista. Tapahtuma kerää parhaimmillaan yli 2000 ulkoilijaa samoilemaan syksyisille reiteille.
Lähtö- ja tapahtumakeskuksena toimii Räyskälän Ilmailukeskus. Lisätietoa: https://poronpolku.fi/

Poronpolku-reitistö on käytettävissä myös muulloin kuin tapahtumapäivänä ilman vesistön ylitystä. Reitistö on merkitty maastoon kyltein. Lisätietoa https://poronpolku.fi/reittikartta-ja-huoltopisteet/

Punelian melontareitti

melojat

Punelian melontareitti sijaitsee Länsi-Lopella ja on pituudeltaan noin 10 km. Reitti kiertelee Pikku-Punelian ja Punelian järvimaisemissa. Reitin vesillelaskupaikkoina toimivat Takala (Takalantie 153) ja Punelian pato (Jokilantie 228).

Takalasta etelään lähdettäessä reitti kulkee Isosuntin laavuun ohitse, sieltä eteläisen Selkäsaaren kautta Punelia-järvelle ja Punelian padolle, jossa on rantautumispaikka ja jonne opastettu melontareitti päättyy.
Vesistö jatkuu etelään Karkkilaan, mutta vähävetisten koskien johdosta se vaatii melojalta kokemusta ja taitoa.

Punelian reitti kulkee pääosin järvillä. Kovalla tuulella järvitaipaleet saattavat olla vaikeita, tällöin kannattaa meloa rannan läheisyydessä. Muuten reitti soveltuu hyvin myös vasta-alkajille. Kuivina kausina vedenpinnan lasku saattaa hankaloittaa melontaa joillakin jokiosuuksilla.

 

Kaartjoen melontareitti

melojat_2

Kaartjoen melontareitti sijaitsee Länsi-Lopella ja on lähtöpaikasta riippuen pituudeltaan noin 10-12 km. Reitti johtaa Kaartjärvestä Kaartlammin ja Kaartjoen kautta kantatie 54:n varrella sijaitsevalle Koskicafelle, joka on myös reitin päätepiste ja maihinnousupaikka. Matkan varrella on kaksi taukopaikka Kaartlammin nuotiopaikka (ei puuhuoltoa) ja Kurtlammin kotalaavu.

Reitti voidaan aloittaa vesillelaskupaikoista: Sähkönokka (Räyskäläntie 682), Syvälahti (Räyskäläntie 850) ja Vojakkala (Vojakkalantie 166).

Kaartjoen melontareitti sopii hyvin kaikentasoisille melojille, joskin joen mutkaisuus ja kapeat kulkuväylät nostavat reitin teknistä vaativuutta. Kuivina kausina vedenpinnan lasku hankaloittaa melontaa joillakin jokiosuuksilla. Koko reitin kesto 4-6 tuntia.

 


 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 15 Ei 19 Kyllä 15 Ei 19