Kulttuuri ja vapaa-aika

”Mitä soivat kirkonkellot?” – Loppi Soitto Vanhassa kirkossa 22.-25.8.2019

Lopen seurakunta ja kunnan kulttuuritoimi järjestävät yhdeksättä kertaa Loppi Soitto – musiikkitapahtuman torstaista sunnuntaihin 22.–25.8. vuoden tauon jälkeen.  Musiikkitapahtuman tämän vuoden aiheena on Lopen vanha kirkko. Viikonlopun aikana on mahdollisuus tutustua konserttikanteleen äänimaailmaan, gamban sointiin, barokinajan lauluihin, vanhaan gregoriaaniseen laulutyyliin sekä veisata Ukko-Paavon hengessä Weisuumessussa.

Musiikkitapahtuma alkaa torstaina 22.8. klo 20 Vesperillä, iltarukouksella Vanhassa kirkossa. Iltahartauden toimittaa kappalainen Ilkka Juote, kanttori Taina Sulkanen ja Lopen kirkkokuoro. Vesper on iltarukous, kirkollinen rukoushetki, jossa käytetään gregorianista kirkkolaulua. Rukoushetket (hetkipalvelukset, hetkirukoukset) ovat pieniä jumalanpalveluksia, joissa luetaan psalmeja ja muita Raamatun tekstejä sekä lauletaan virsiä tai muita lauluja. Rukoushetkeen voi kuulua myös lyhyt puhe. Rukoushetkiä voidaan viettää aamulla, keskipäivällä, illalla ja päivän päättyessä. Rukoushetkistä puhutaan usein niiden latinankielisillä nimillä: aamurukous – laudes, päivärukous – ad sextam, iltarukous – vesper, rukous päivän päättyessä – kompletorium ja valon rukous – lucernarium, jota voidaan viettää ennen vesperiä tai kompletoriumia. Hartauteen on vapaa pääsy.

Perjantaina 23.8. klo 19 järjestetään konsertti ”Dear, if you change – englantilaisia luuttulauluja” Vanhassa kirkossa. Konsertissa esiintyvät Annamaria Hannonen, sopraano ja Mikko Perkola, viola da gamba. Konsertissa kuullaan englantilaisten barokkiajan säveltäjien lauluja. Laulumelodioiden kauneus, näennäinen yksinkertaisuus ja viiltävät kuviot saavat kokonaisuuden uppoamaan syvälle sieluun. Mikko Perkolan taidokas improvisointi luo kehykset lauluille. Gamban maaginen ääni kutsuu kuulijan rauhoittumaan ja kuuntelemaan.

Konsertin teemat ovat rakkaus ja kuolema. Vuosisadat vaihtuvat, mutta perusasiat pysyvät.

”Minun ainutlaatuiset tunteeni eivät ole paikkaan tai aikaan sidoksissa. Ne liittyvät ihmisenä olemiseen yleensä; ne ovat yleisiä, mutta niiden yleisyys ei vähennä niiden ainutlaatuisuutta”, Hannonen kuvaa suhdettaan lauluihin. Valituslaulun äärellä kuulija saattaa palata elämänsä perussuruihin ja hylkäyskokemuksiin. Mutta kuten gambisti Mikko Perkola sanoo, laulut ovat lohduttavia, koska ne osoittavat, että emme ole tunteinemme ja kokemuksinemme yksin.

Konsertin kesto on ensin n. 35 min., väliaika ja sitten vielä n. 30 min. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Kylmällä säällä konsertti saatetaan siirtää Lopen kirkkoon. Tällöin konsertti alkaa n. 15 minuuttia myöhemmin. Varmista paikka ennen konserttia.

Lauantaina 24.8. klo 16 kuullaan konsertti ”Mitä soivat kirkonkellot?” – Kellomusiikkia konserttikanteleilla Vanhassa kirkossa. Konserttikanteleita soittavat Makiko Oba ja Marja Nevankallio. Konsertti on matka kellojen ja kanteleiden helisevään maailmaan vanhojen perinteisten kirkonkellosävelmien sekä uudemman konserttikanteleille sävelletyn kirkonkelloaiheisen musiikin myötä. Säveltäjinä kuullaan mm. Sibeliusta, Kaskea ja Kontiota.

Konsertin kesto on ensin n. 35 min., väliaika ja sitten vielä n. 30 min. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Kylmällä säällä konsertti saatetaan siirtää Lopen kirkkoon. Tällöin konsertti alkaa n. 15 minuuttia myöhemmin. Varmista paikka. 

Loppi Soitto päättyy sunnuntaina 25.8. klo 10.15 (huom!) pidettävään Weisuumessuun Vanhassa kirkossa. Weisuumessu eli kirkonmenot Ukko-Paavon hengessä on kansankirkollinen ja umpikörttiläinen jumalanpalveluskokonaisuus. Siinä veisataan kirkkovirsikirjasta löytyviä ensisijaisesti Siionin virsiä, seurataan Paavo Ruotsalaisen ajatusten kulkua rukouksissa ja niiden johdannoissa, sekä toteutetaan lauletut liturgiat kansantoisintosävelmillä. Ehtoollisella käytetään intinktiomaljaa, eli ehtoollisleipä kastetaan viiniin. Näin ehtoollisaineet nautitaan samanaikaisesti. Messun liturgina toimii kirkkoherra Tuomas Hynynen, kanttorina Taina Sulkanen ja Lopen kirkkokuoro.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kolehti kannetaan Suomen Kirkkomusiikkiliitolle. Messun jälkeen juomme kirkkomehut Vanhan kirkon mäellä.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi yhdeksänteen Loppi Soitto – musiikkitapahtumaan!

Vanha kirkko Santa Pirjo, Pilpalantie 97, 12700 Loppi

Lisätietoja antaa

Tuula Pirinen
Kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö
019 758 6035
040 330 6035
tuula.pirinen (at) loppi.fi

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.