Loppi-aineisto

 Kartat | Kirjat | Lehdet | Musiikki | Peruna | Videot | Muuta 
 Sakari PälsiJuhani Peltonen

Sakari Pälsi

9.7.1882-22.4.1965

Sakari Pälsi / Finna.fi

Sakari Pälsi syntyi Lopella 9. heinäkuuta 1882 rusthollari Jooseppi Pälsin ja kansakoulunopettaja Ida Hällforsin poikana. Pälsin valmistuttua ylioppilaaksi vuonna 1903 loppelainen tohtori Julius Ailio sai hänet kiinnostumaan muinaistutkimuksesta. Sakari Pälsi väitteli tohtoriksi vuonna 1915 .

Mittavimman tiedemiehen työnsä Sakari Pälsi teki Muinaistieteellisen toimikunnan ja sen alaisen Suomen Kansallismuseon palveluksessa. Tiedemiestyö kesti yli 50 vuotta, vuodesta 1916 esihistoriallisen osaston amanuenssina, vuodesta 1933 intendenttinä ja sitten vuosina 1936-46 esihistoriallisen osaston johtajana.

Sakari Pälsi liikkui eri tieteen alueelta toiselle, etsi vastineita menneisyyden ilmiöihin omasta ajasta ja Suomen ilmiöihin vertailuainesta muiden kansojen parista. Hän oli erinomainen havainnoitsija, tieteen popularisoija, maailmanmatkaaja, kotimaan kansatieteen tutkija ja kansan ihmisen kuvaaja. Elävän kirjallisen kuvauksen rinnalla Pälsi käytti kameraa ensiluokkaisella tavalla; valo- ja elokuvaajassa yhdistyi dokumentoija ja valokuvataitelija.

Sakari Pälsi julkaisi kymmenisen kansatieteellistä teosta, satoja matkakertomuksia ja kansatieteellisiä lehtiartikkeleita. Keski-ikäisenä hän aloitti kaunokirjallisen uransa ja julkaisi 1931-65 yksitoista kokoelmaa suosittuja poikajutelmia, joihin löytyvät esikuvat Lopen Sajaniemen kylästä.

Professorin arvonimen Sakari Pälsi sai 80-vuotispäivänään vuonna 1962.

Sakari Pälsi siunattiin Lopen vanhan kirkon mäkeen, keskelle kauneinta etelä-hämäläistä maisemaa.

Tarja Toivonen


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 3 Ei 0 Kyllä 3 Ei 0