Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Sivu päivitetty 20.5.2020 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjauksia tarkennettu 30.3. ja ne ovat voimassa 13. toukokuuta asti. 

Valtioneuvoston tiedote 16.3.: Hallituksen linjaamat toimenpiteet
Valtioneuvoston tiedote 30.3.: Poikkeusoloihin liittyviä toimia jatketaan 13.5. asti
Valtioneuvoston tiedote 22.4.: Hallitus päivitti Suomen koronavirusstrategiaa, rajoitustoimia mahdollista purkaa asteittain ja hallitusti
Valtioneuvoston tiedote 4.5.: Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta

Tiedotamme asiasta kunnan verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Lopen kunta on tehnyt lukuisia toimenpiteitä ehkäistäkseen viruksen leviämistä. Kaikki toimenpiteet on koottu tälle verkkosivulle ja tietoja päivitetään aktiivisesti.

Lopen kunnan poikkeusolojen toimenpiteet 

 • Asiakaspalvelu kunnantalolla ja Palvelupiste Rosamundassa:
  Asioimaan pääsee vain ennakkoon sopimalla. Suositelaan asioimista ensijaisesti puhelimitse. Useimmat asiantuntijatehtävissä työskentelevät on määrätty etätöihin ja ovat puhelimitse tavoitettavissa. Palvelupiste Rosamunda avataan 1.6. kirjaston avauduttua.
 • Tilaisuudet ja tapahtumat:
  Suomen hallituksen 22.4. antaman linjauksen mukaisesti yli 500 hengen tapahtumat on kielletty ainakin 31.7. saakka. Sen lisäksi yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletty 31.5. asti.
  Valmiuslaki mahdollistaa kunnallisten luottamushenkilöiden kokoontumisen, vaikka kokoontumista muutoin rajoitetaan merkittävästi. Eri lautakuntien ja muiden toimielinten kokoustiheyttä pidennetään koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi ja kokoukset pidetään sähköisinä. Toukokuun kunnanvaltuuston kokous on peruttu.
 • Loma- ja työmatkailu:
  Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti, kun mahdollista. Useat maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulee jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vältä matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita ja liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
  Riihimäen kaupunki, Lopen kunta, Hausjärven kunta ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä ovat peruneet henkilöstön ulkomaille suuntautuvat työmatkat. Työmatkustamista kotimaassa ei rajoiteta, mutta suositellaan etäyhteyksien käyttöä matkustamisen sijaan.
 • Opetus:
  Kaikki Lopen kunnan peruskoulut avataan jälleen 14.5. alkaen. Etäopetusta ei peruskouluissa järjestetä 13.5. jälkeen, vaan perusopetuksen oppilaat siirtyvät lähiopetukseen. Toiminta ja tartuntavaaran ehkäisy kouluissa perustuu valtakunnallisten ohjeistuksien perusteella tehtyihin yksikkökohtaisiin suunnitelmiin. Riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden poissaolo on mahdollista hoitavan lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Koulukyydit hoidetaan normaalisti huomioiden turvallisuusnäkökohdat siinä määrin kun se on mahdollista. Lopen lukio jatkaa etäopetuksessa lukuvuoden loppuun saakka.Koulukuraattori Sari Arola päivystää ma-pe klo 8-14 numerossa 019 758 6276. Koulukuraattori auttaa oppilaita, joilla on vaikeuksia koulunkäynnissä tai kasvuun ja kehitykseen liittyviä ongelmia.
 • Varhaiskasvatus:
  Kaikilla alueilla palvellaan varhaiskasvatuksen, esiopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta. Järjestelyitä koskevat tiedustelut suoraan alueen päiväkodin johtajalta. Huoltajia tiedotetaan tarkemmin poikkeusjärjestelyjen purkamiseen 14.5. alkaen liittyvistä ohjeistuksista varhaiskasvatuksen osalta sähköpostitse ja esiopetuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta Wilman kautta.
 • Koulu- ja opiskelijaruokailu:
  Viimeinen kouluruokapaketti jaettiin 30.4. Peruskoululaiset palaavat lähiopetukseen 14.5., jonka jälkeen kouluruokapaketteja ei enää jaeta.
  Etäopetuksessa olevat lukiolaiset voivat ruokailla koulukeskuksessa, Launosten koululla tai Läyliäisten koululla iltapäivällä kun peruopetuksen oppilaat ovat ruokailleet. Ruokailuun ilmoittaudutaan etukäteen jolloin ilmoitetaan myös erikoisruokavalioista. Ilmoittautuminen kattaa koko loppukevään ruokailut. Ilmoitukset sähköpostitse keittiöille koulukeskuksen osalta sari.paiva@loppi.fi , Launosiin satu.lampo@loppi.fi  , Läyliäisiin johanna.vaahtera@loppi.fi. Ruokailuajat  kirkonkylällä klo 12.30, Launosissa ja Läyliäisissä klo 12.15.
  Hyria jakaa ruokapaketteja jaetaan niille Hyrian opiskelijoille, joilla on ennen poikkeusoloja ollut oikeus maksuttomaan ruokailuun. Lisätietoja tästä >> 
 • Vapaa-ajantoiminta ja kunnan tilojen käyttö:
  Seuraavien tilojen käyttö ja niiden toiminnat on keskeytetty valtioneuvoston ohjeen mukaisesti toistaiseksi. Toimintoja avataan 1.6. alkaen Aluehallintoviraston ohjeiden tultua kuntaan.

  • Nuorisotilojen toiminta Kuntalassa sekä Launosissa ja Läyliäisissä.
  • Liikuntatoimen järjestämät jumpat ja uimakoulut
  • Koulujen tilat ovat vain koululaisten käytössä, esim. liikuntasalien vakiovuorot ja pelit perutaan.
  • Elmolan  kuntosali avataan 1.6.
  • Kunnan hallinnoimat kokoontumistilat eivät ole käytössä, esim. Kuntalan ja Fallesmanni –salin vakiovuorot perutaan.
  • Kunnantalon ovet pidetään suljettuna toistaiseksi. Asioimaan pääsee etukäteen sopimalla. Talon kokoustiloja käyttää vain henkilöstö ja luottamuselimet.
 • Kirjasto:
  Lopen kirjasto avaa lainaustoiminnan varausten osalta torstaina 7.5. klo 12. Tämä tarkoittaa, että kirjastosta voi hakea noudettavana olevat omat varaukset. Kirjaston muut palvelut mukaanlukien omatoiminen lehtisali eivät ole käytössä. Kirjasto on siis muilta osin edelleen suljettu. Varauksia voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen loppi.kirjasto@loppi.fi,  puhelimitse p. 019 758 6320 tai verkkokirjaston kautta. Kirjasto on avoinna ma, ke, to ja pe klo 12-16 ja ti klo 12-18. Muiden palveluiden osalta kirjasto avataan valtioneuvoston linjausten mukaisesti 1.6. Tällöin alkaa myös kirjastoauto liikennöidä.
 • Liikuntatoimi:Treenivinkkejä löytyy Facebookissa @Lopen liikunnanohjaaja Satu ja @Lopen kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Ulkoliikuntapaikat, kuten kuntoradat, reitistöt, urheilukenttä, frisbeegolfrata sekä lihaskuntopisteet ovat käytössä.
  Nuorisotilat:
   Nuortenillat järjestetään Discordissa tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 16.30-20. Mukaan pääsee tästä >> https://discordapp.com/invite/8ENhRN7. Nuorisotilat  Kuntalassa sekä Launosissa ja Läyliäisissä on suljettu valtioneuvoston ohjeen mukaisesti toistaiseksi. Kuntalan nuorisotilan avaamisesta kesäksi ilmoitetaan myöhemmin.
 • Vierailurajoitukset asumisyksiköissä:
  Riihimäen kaupunki sekä Lopen ja Hausjärven kunnat rajoittavat vierailijoiden pääsyä asumisyksiköihin. Yksiköissä oleviin läheisiin toivotaan otettavan yhteyttä puhelimitse. Rajoituksen avulla on tarkoitus suojella asukkaita ja työntekijöitä koronavirukselta. Lopella tämä koskee Eedilää, Pajukotia ja Salmelaa. Mikäli rajoitus herättää kysymyksiä tai harkitset vierailua asumisyksikössä, kaupunki kehottaa olemaan ensin puhelimitse yhteydessä asumisyksikköön. Mikäli läheisellä on oma puhelin, suositellaan hänelle soitettavan siihen. Mikäli omaa puhelinta ei ole, hänelle voi soittaa yksikön numeroon. Mikäli läheinen on saattohoidossa, sovi yhdessä yksikön työntekijöiden kanssa, kuinka voit olla läheisesi luona.
 • Päivätoiminta ja kuntouttava toiminta suljettu
 • Varautuminen:
  Kunnat varautuvat velvoittamaan erityisesti sosiaali– ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
 • Sairauspoissaolo:
  Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.
 • Etätyöt:
  Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä etätyöhön siirtyy työntekijöitä erityisesti hallinnollisista ja asiantuntijatehtävistä. Etätyöntekijät ovat tavoitettavissa asiakaspalvelun osalta normaalisti sähköpostitse ja puhelimitse.
 • Kriittinen henkilöstö:
  Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tällaisia kriittisiä tehtäviä ovat käytännössä kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tehtävät sekä esimerkiksi tietyt huoltovarmuuden ylläpitoon liittyvät tehtävät. Valmiuslain 93 §:n mukaan palvelussuhteen ehdoista voidaan poiketa terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

Kun tarvitset koronan vuoksi asiointi- tai keskusteluapua

Kunnan vanhustyön palveluohjaus arkisin klo 8-15 p. 019 758 6143 ja p. 019 758 6159, palveluohjaus(at)loppi.fi

Kunnan nuoriso-ohjaajat  ovat nuorten tavoitettavissa puhelimitse sekä sosiaalisen median kanavissa. Nuortenillat järjestetään Discordissa tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 16.30-20. Mukaan pääsee tästä >> https://discordapp.com/invite/8ENhRN7

Riihimäen seudun nuorten Ohjaamo on siirtynyt verkkoon (Discord), WhatsApp 040 663 8094, ohjaamo@riihimaki.fiFacebook Ohjaamo, Discord auki maanantaista torstaihin kello 13.00-16.30. Ohjaamo on avannut nyt myös Chat -palvelun, ohjaamot.fi-sivustolla.

Lopen seurakunta koordinoi vapaaehtoisapua kauppa- ja apteekkikäynteihin. Apua saa numerosta p. 050 537 6074. Älä lähetä tekstiviestiä, koska tähän numeroon lähetettäviä viestejä ei välttämättä ehditä lukea. Numerossa vastaa ma-la klo 9-13 välillä joku Lopen seurakunnan työntekijöistä, joka välittää tietosi vapaaehtoiselle auttajalle. Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskusteluja varten jos koronatilanne tai jokin muu asia huolestuttaa, pelottaa tai ahdistaa.

Varhaiskasvatus tarjoaa laajempaa tukea perheiden arkeen.  Päivystävistä puhelimista perheet saavat tarvitsemaansa tukea nyt, kun tapaamiset eivät ole mahdollisia.
Voit olla yhteydessä, jos tuntuu, että omat keinot ja voimavarat eivät riitä arjen pyöritykseen tai arki mietityttää muutoin. Katso yhteystiedot tästä >> 

Kyläyhdistykset ja -toimikunnat järjestävät  naapuri- ja asiointiapua kylillä.

 • Järventausta, yhteyshenkilö Risto Kanerva p. 0400 321 202
 • Räyskälä, yhteyshenkilö Kirsi Zetterman, p. 050 309 9654
 • Salokylä, yhteyshenkilöt Jari Kuusemo p. 0400 482 848 ja Merja Zetterman p. 040 762 4488
 • Vojakkala, yhteyshenkilö Sisko Savolainen p. 045 176 8545

Hyria säätiön Älä jää yksin -puhelinpalvelussa  tuetaan ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa esimerkiksi työttömyyden, heikon kielitaidon tai terveydentilansa vuoksi. Hyria säätiö on avannut ”Älä jää yksin” -puhelinpalvelun numeroon 020 690 752. Numerosta saa palveluneuvontaa ja ohjeita Hyrian sosiaaliohjaajilta, yksilövalmentajilta sekä etsiviltä nuorisotyön ohjaajilta. Palvelu on avoinna ma ja pe klo 10–16 ja ti–to klo 10–18. Yhteyttä voi ottaa tai palveluun voi jättää soittopyynnön myös sähköpostilla alajaayksin@hyria.fi. Lisätietoa Hyrian verkkosivuilta.

Apua yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Yksinyrittäjille suunnattua avustusta voidaan myöntää 16.3.2020–31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi. Avustuksessa kyse on 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki koskee yksinyrittäjiä, sekä kevytyrittäjiä kuten freelancereita. Ohjeet ja lomakkeet löytyvät täältä >> 

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Mikäli sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 on avoinna joka päivä kello 8–22. Pulssin puhelinnumero on 019 758 5600. Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta.

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

THL:n koronakartta

THL:n koronakartalta voit tarkistaa ajankohtaiset tiedot koronaviruksen tartuntatapauksista kunnittain. Kartta löytyy täältä.

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Valtioneuvosto

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikeusministeriö

Valtiovarainministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Kela

Aluehallintovirasto

Lopen kunnan tiedotteet koronaviruksesta

Huoltajille suunnatut tiedotteet

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Information om coronaviruset på svenska finns här

Helplines in various languages
 • Suomen mielenterveys ry, guidance in mental health issues and crisis consultation: Svenska, p. 09 2525 0112, måndag och onsdag 16.00 – 20.00 och tisdag, torsdag och fredag 9.00 – 13.00. English ja arabic, p. 09 2525 0113, Monday and tuesday 11 am – 3 pm, wednesday 1pm – 4pm and 5pm – 9pm and thursday 10am – 3pm.
 • Helsingin ortodoksinen seurakunta, p. 09 85646299, ti, pe ja la klo 18 – 22,  Позвони, мывыслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 1 Kyllä 1 Ei 1