Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Sivu päivitetty 3.9.2021

Kanta-Hämeessä siirryttin 22.7.2021 perusvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen maakunnan pandemiajohtoryhmän kokouksen päätöksellä.  Lue Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin 3.9. julkaisemasta tiedotteesta 30.9.2021 asti voimassa olevat suositukset ja rajoitukset.

Lopen kunnan koronavirussivulta löydät ajankohtaisen tiedon kunnan toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja kaikki kunnan koronatiedotteet.

Tiedotamme asiasta verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Lopen kunta on tehnyt lukuisia toimenpiteitä ehkäistäkseen viruksen leviämistä. Koronaviruspandemiaa käsittelevälle verkkosivulle on koottu toimenpiteitä, joiden avulla Lopen kunta pyrkii ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

Koronarokotukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti. Lue tarkemmin THL:n verkkosivuilta.  Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, jota päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 16 -vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat henkilöt. 9.8.2021 alkaen rokotteita tarjotaan kaikille 12-15-vuotiaille lapsille ja nuorille.  Yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille voidaan käyttää BioNTech-Pfizerin Comirnaty- sekä Modernan Spikevax -rokotetta.

Koronarokotuksia jatketaan Elmolan liikuntahallissa (Opintie 2) 27.8.2021 asti. 2.9.2021 alkaen kaikki koronarokotteet annetaan Lopen lähiasemalla (Pajatie 1) Myös aiemmin Elmolassa annettujen rokotteiden tehosterokotukset annetaan Lopen lähiasemalla.

Ajanvarauksettomat walk-in rokotuspäivät

Ensimmäinen rokote (Moderna)

  • 8.9.2021 klo 16 – 19

Ensimmäinen rokote ja tehosterokote 31.7. tai aiemmin rokotetuille (Pfizer BioNTech)

  • 25.9.2021 klo 9 – 14

Aika rokotuksiin on varattava etukäteen Kanta-Hämeen kuntien yhteisen koronarokotussivuston kautta www.koronarokotuksetkantahame.fi tai puhelimitse 019 758 5701.

Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Sairastuneiden oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, suolisto-oireet ja päänsärky. Oireiden rajuus vaihtelee suuresti täysin oireettomasta tartunnasta tehohoitoa vaativaan sairauteen. Mikäli sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77
p. 019 758 5600 joka päivä kello 8–22

Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu
p. 03 629 4500 klo 22 jälkeen koko yön
Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta. HUOM! Kaikki lievät tapaukset, jossa oireiden kanssa pärjää kotonakin eikä sairaalahoidon tarve ole ajankohtainen, testataan oman terveyskeskuksen kautta. Lue lisää Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sivuilta >>

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkipäivisin kello 8­–21 ja lauantaisin  9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Lopen kunnan poikkeusolojen toimenpiteet 

Tämän sivun lopusta löydät kaikki kunnan ajankohtaistiedotteet koskien koronavirusepidemiaa ja sen vaikutuksia kunnan palveluihin.

Harrastustoiminta ja liikunta

Ryhmäharrastustoimintaan osallistuvien  on suositeltavaa välttää lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli
10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Harrastustoiminnasta vastaavan järjestäjän suositellaan varmistavan
käsien puhdistamisen mahdollisuus, ohjeistavan harrastajia turvalliseen toimintaan mm. käsien puhdistamisen ja
turvavälien osalta ja tehostavan pintojen puhdistusta.

Yleisötilaisuudet ja tapahtumat

Yleisötilaisuuksissa ja tapahtumissa ei tällä hetkellä ole kokoontumisrajoituksia. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Järjestäjän
vastuulla on tosiasiallisesti mahdollistaa käsien puhdistaminen ja ohjeistaa turvaväleistä sekä tehostaa pintojen
puhdistamista.

Tapahtumissa ja tilaisuuksissa on hyvä pitää osallistujakirjanpitoa, jolloin mahdolliset tartunnat pystytään jäjittämään. Sisätiloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä.

Kunnankirjasto

Asiakasmäärä ei rajoiteta. Asioidessa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia sekä huolehdittava hyvästä käsihygienista sekä turvaväleistä.

Asiakaspalvelu kunnantalolla ja palvelupiste Rosamundassa

Lopen kunnan työntekijät ovat Kanta-Hämeen pandemiaryhmän suositusten mukaisesti etätyössä niissä tehtävissä, missä se on mahdollista. Viranhaltijat ja muu henkilöstö ovat puhelimitse tavoitettavissa normaalisti. Sen sijaan asiointi kunnantalolla tapahtuu toistaiseksi ajanvarauksella ja kunnantalon ovet pidetään toistaiseksi suljettuna. Kunnantalolla asioidessa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.

Palvelupiste Rosamunda palvelee kirjaston aukioloaikoina 

Kasvomaskien käyttö ja jakelu

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, erityisesti ruuhkatilanteissa.  Suositus koskee yli 12-vuotiaita.

Kunta jakaa kertakäyttöisiä kasvomaskieja vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille.  Kasvomaskien jakelu tapahtuu kunnankirjastossa sen aukioloaikoina sekä kirjastoautossa auton pysäkeillä aikataulun mukaisesti.  Valtiovarainministeriön suositusten mukaisesti jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi käyttösuosituksen voimassaoloalueella. Kanta-Hämeessä kasvomaskien hankinnasta vastaa sairaanhoitopiiri, ja alueen kunnat huolehtivat maskien jakelusta.

Vierailut asumisyksiköissä

Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä vierailuja ei enää rajoiteta, mutta vierailijat saavat ohjeet turvalliseen vierailuun etukäteen tai viimeistään saapuessaan. Olethan siis yhteydessä asumisyksikköön ennen vierailua. Tapaamisia voi niin halutessaan edelleen järjestää myös yksiköiden piha-alueilla. Tiedotteessa (23.6.2021) tarkemmat ohjeet asumisyksiköissä vierailuun.

Päivätoiminta ja kuntouttava toiminta

  • Kehitysvammaisten päivätoiminta toimii normaalisti
  • Ikäihmisten päivätoiminta on suljettu.
  • Kuntouttava toiminta toimii normaalisti

Loma- ja työmatkailu

Ulkoministeriö neuvoo noudattamaan erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueelle matkustettaessa sekä välttämästä matkustamista niiden ulkopuolelle. Ajantasaiset matkustustiedotteet löytyvät ulkoministeriön verkkosivuilta.

Varautuminen ja kriittinen henkilöstö

Kunnat varautuvat velvoittamaan erityisesti sosiaali– ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tällaisia kriittisiä tehtäviä ovat käytännössä kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tehtävät sekä esimerkiksi tietyt huoltovarmuuden ylläpitoon liittyvät tehtävät. Valmiuslain 93 §:n mukaan palvelussuhteen ehdoista voidaan poiketa terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

Sairauspoissaolo

Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.

Kun tarvitset koronan vuoksi asiointi- tai keskusteluapua

Kunnan vanhustyön palveluohjaus arkisin klo 10-11 p. 019 758 6143 ja p. 019 758 6159, palveluohjaus(at)loppi.fi

Apua yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Valtioneuvosto

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikeusministeriö

Valtiovarainministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Kela

Aluehallintovirasto

Lopen kunnan tiedotteet koronaviruksesta

Huoltajille suunnatut tiedotteet

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Information om coronaviruset på svenska finns här

Helplines in various languages
  • Suomen mielenterveys ry, guidance in mental health issues and crisis consultation: Svenska, p. 09 2525 0112, måndag och onsdag 16.00 – 20.00 och tisdag, torsdag och fredag 9.00 – 13.00. English ja arabic, p. 09 2525 0113, Monday and tuesday 11 am – 3 pm, wednesday 1pm – 4pm and 5pm – 9pm and thursday 10am – 3pm.
  • Helsingin ortodoksinen seurakunta, p. 09 85646299, ti, pe ja la klo 18 – 22,  Позвони, мывыслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 5 Kyllä 1 Ei 5