Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Sivu päivitetty 26.6.2020 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.

Tiedotamme asiasta kunnan verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Lopen kunta on tehnyt lukuisia toimenpiteitä ehkäistäkseen viruksen leviämistä. Koronaviruspandemiaa käsittelevälle verkkosivulle on koottu toimenpiteitä, joiden avulla Lopen kunta pyrkii ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

Lopen kunnan poikkeusolojen toimenpiteet 

 • Asiakaspalvelu kunnantalolla 
  Asioimaan pääsee vain ennakkoon sopimalla p. 019 758 6000. Kunnantalon henkilöstön lomat on keskitetty heinäkuulle jolloin palveluja on saatavilla rajoitetusti.
 • Tilaisuudet ja tapahtumat:
  Yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja kokoukset ovat kiellettyjä 30.6. asti.
  Enintään 500 hengen yleisötilaisuudet sallitaan 1.7. lähtien. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ulkotiloissa sallitaan tietyin poikkeuksin 1.7. alkaen. 1.8. lähtien sallitaan yli 500 henkilön tilaisuudet sisä- ja ulkotiloissa. Tapahtumien järjestäminen edellyttää turvallisuuden varmistamista erityisjärjestelyin esimerkiksi rajaamalla asiakasmääriä muun muassa THL:n ohjeiden avulla.
  Katso tarkat tiedot voimassa olevista rajoituksista valtioneuvoston sivuilta.
 • Loma- ja työmatkailu:
  Suomen hallitus kehottaa toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille pois lukien Islanti, Norja, Tanska ja Baltian maat. Lisätietoa matkustusrajoituksista löytyy ulkoministeriön sivuilta.
  Henkilöstön ulkomaille suuntautuvat työmatkat on peruttu, Työmatkustamista kotimaassa ei rajoiteta, mutta suositellaan etäyhteyksien käyttöä matkustamisen sijaan.
 • Liikuntatoimi:
  Elmolan kuntosali on avattu 1.6.
  Treenivinkkejä ulkoliikuntapaikoille  löytyy Facebookissa @Lopen liikunnanohjaaja Satu ja @Lopen kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Ulkoliikuntapaikat, kuten kuntoradat, reitistöt, urheilukenttä, frisbeegolfrata sekä lihaskuntopisteet ovat käytössä.
  Lue tästä mitä vapaa-ajantoimintaa järjestetään kesällä koululaisille
  Nuorisotilat:
  Kuntalan nuorisotila on avoinna klo 12 – 16 ma 22.6., ti 23.6., to 25.6., ma 29.6., ti 30.6., to 2.7., pe 3.7.
  Lue tästä mitä vapaa-ajantoimintaa kesällä järjestetään
 • Vierailurajoitukset asumisyksiköissä järjestetään turvallisesti ulkona ja soveltuvin osin yksikössäToimintayksiköissä mahdollistetaan asukkaiden ja omaisten ja läheisten tapaaminen sekä ulkoileminen jatkossa seuraavin ehdoin:
  • Asukkaalla tai hänen vierailijoillaan ei saa olla hengitystie- tai vatsainfektioiden oireita vierailuiden aikana, eikä hän saa olla omaehtoisessa tai asetetussa karanteenissa
  • Asukkaiden ja omaisten tapaamisaikoja porrastetaan ja turvallisesti toteutetusta vierailusta sovitaan etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa
  • Tapaaminen tapahtuu ensisijaisesti yksikön piha-alueella
  • Tapaamisen voi tarvittaessa toteuttaa yksikössä asukkaan huoneessa (yhden hengen huone), mikäli asukkaan tilanne sitä vaatii (vaikeasti liikuntarajoitteiset ja saattohoidossa olevat asukkaat). Yksikössä asukkaan huoneessa voi olla korkeintaan 2 vierasta kerrallaan. Vierailijoilta edellytetään kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttöä.
  • Asukkaan ja vierailijoiden fyysinen kontakti ei ole sallittua ja on pyrittävä noudattamaan kahden metrin turvaväliä
  • Ennen tapaamista tulee käyttää käsidesiä
  • Omainen tai läheinen voi halutessaan ulkoilla asukkaan kanssa vapaasti, kun noudattaa edellä mainittuja turvallisuuteen liittyviä ohjeita (käsidesi ja tarvittaessa suu-nenäsuojain)
 • Päivätoiminta ja kuntouttava toiminta suljettu
 • Varautuminen:
  Kunnat varautuvat velvoittamaan erityisesti sosiaali– ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
 • Sairauspoissaolo:
  Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.
 • Kriittinen henkilöstö:
  Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tällaisia kriittisiä tehtäviä ovat käytännössä kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tehtävät sekä esimerkiksi tietyt huoltovarmuuden ylläpitoon liittyvät tehtävät. Valmiuslain 93 §:n mukaan palvelussuhteen ehdoista voidaan poiketa terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

Kun tarvitset koronan vuoksi asiointi- tai keskusteluapua

Kunnan vanhustyön palveluohjaus arkisin klo 10-11 p. 019 758 6143 ja p. 019 758 6159, palveluohjaus(at)loppi.fi

Lopen seurakunta koordinoi vapaaehtoisapua kauppa- ja apteekkikäynteihin. Apua saa numerosta p. 050 537 6074. Älä lähetä tekstiviestiä, koska tähän numeroon lähetettäviä viestejä ei välttämättä ehditä lukea. Numerossa vastaa ma ja to klo 9-12 välillä joku Lopen seurakunnan työntekijöistä, joka välittää tietosi vapaaehtoiselle auttajalle. Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskusteluja varten jos koronatilanne tai jokin muu asia huolestuttaa, pelottaa tai ahdistaa.

Varhaiskasvatus tarjoaa laajempaa tukea perheiden arkeen.  Päivystävistä puhelimista perheet saavat tarvitsemaansa tukea nyt, kun tapaamiset eivät ole mahdollisia.
Voit olla yhteydessä, jos tuntuu, että omat keinot ja voimavarat eivät riitä arjen pyöritykseen tai arki mietityttää muutoin. Katso yhteystiedot tästä >> 

Kyläyhdistykset ja -toimikunnat järjestävät  naapuri- ja asiointiapua kylillä.

 • Järventausta, yhteyshenkilö Risto Kanerva p. 0400 321 202
 • Räyskälä, yhteyshenkilö Kirsi Zetterman, p. 050 309 9654
 • Salokylä, yhteyshenkilöt Jari Kuusemo p. 0400 482 848 ja Merja Zetterman p. 040 762 4488
 • Vojakkala, yhteyshenkilö Sisko Savolainen p. 045 176 8545

Hyria säätiön Älä jää yksin -puhelinpalvelussa  tuetaan ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa esimerkiksi työttömyyden, heikon kielitaidon tai terveydentilansa vuoksi. Hyria säätiö on avannut ”Älä jää yksin” -puhelinpalvelun numeroon 020 690 752. Numerosta saa palveluneuvontaa ja ohjeita Hyrian sosiaaliohjaajilta, yksilövalmentajilta sekä etsiviltä nuorisotyön ohjaajilta. Palvelu on avoinna ma ja pe klo 10–16 ja ti–to klo 10–18. Yhteyttä voi ottaa tai palveluun voi jättää soittopyynnön myös sähköpostilla alajaayksin@hyria.fi. Lisätietoa Hyrian verkkosivuilta.

Apua yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Yksinyrittäjille suunnattua avustusta voidaan myöntää 16.3.2020–31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi. Avustuksessa kyse on 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki koskee yksinyrittäjiä, sekä kevytyrittäjiä kuten freelancereita. Ohjeet ja lomakkeet löytyvät täältä >> 

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Mikäli sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 on avoinna joka päivä kello 8–22. Pulssin puhelinnumero on 019 758 5600. Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta.

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

THL:n koronakartta

THL:n koronakartalta voit tarkistaa ajankohtaiset tiedot koronaviruksen tartuntatapauksista kunnittain. Kartta löytyy täältä.

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Valtioneuvosto

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikeusministeriö

Valtiovarainministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Kela

Aluehallintovirasto

Lopen kunnan tiedotteet koronaviruksesta

Huoltajille suunnatut tiedotteet

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Information om coronaviruset på svenska finns här

Helplines in various languages
 • Suomen mielenterveys ry, guidance in mental health issues and crisis consultation: Svenska, p. 09 2525 0112, måndag och onsdag 16.00 – 20.00 och tisdag, torsdag och fredag 9.00 – 13.00. English ja arabic, p. 09 2525 0113, Monday and tuesday 11 am – 3 pm, wednesday 1pm – 4pm and 5pm – 9pm and thursday 10am – 3pm.
 • Helsingin ortodoksinen seurakunta, p. 09 85646299, ti, pe ja la klo 18 – 22,  Позвони, мывыслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 1 Kyllä 1 Ei 1