Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Sivu päivitetty 26.1.2022

Lopen kunta tiedottaa koronavirukseen liittyvistä asioista verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmältä uudet toimintaohjeet tilanteisiin, joissa tartuntojen viranomaisjäljitystä ei enää pystytä tekemään (14.1.2022)

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 13.1.2022 maakunnan koronavirustilannetta. Omikron-variantin aiheuttaman epidemian huippua ennustetaan tammi-helmikuun vaihteeseen. Tartuntoja todetaan nyt yli 200 päivässä, mutta kaikkia tartuntoja ei enää saada testauksella kiinni ja myös tartuntojen kirjaamisissa on usean päivän viiveitä.

Tällä hetkellä epidemian hallinnan kannalta tartunnanjäljityksellä ei enää pystytä vaikuttamaan tartuntojen leviämiseen ja aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla altistuksen tullessa tietoon ja lievilläkin hengitystieoireilla.

Pandemiaryhmä onkin antanut alueen infektiotautien asiantuntijoiden ja tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden johdolla uusia toimintaohjeita niin väestölle kuin koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen käyttöön uudessa tilanteessa.

Lue tästä ohje koronavirukseen sairastuneille ja mahdollisesti altistuneille >>

Lue tästä koronaohjeita kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatukseen >>

Lue tästä Ajankohtaista koronaviruksesta:  Kanta-Hämeen tartuntatilanne, voimassaolevat rajoitukset ja suositukset >>

Tietoa koronarokotuksista

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti. Lue tarkemmin THL:n verkkosivuilta.  Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, jota päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

Rokotuksiin tulee varata aika etukäteen Kanta-Hämeen kuntien yhteisen koronarokotussivuston kautta www.koronarokotuksetkantahame.fi tai puhelimitse 019 758 5701. Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Lopella rokotuksia annetaan Pajatien lähiasemalla osoitteessa Pajatie 1 vain ajanvarauksella.

Rokotusajankohdat päivittyvät viikoittain.

27.1.2022 klo 9-15
29.1.2022 klo 9-18

Kolmas koronarokote

Riihimäen seudun terveyskeskuksessa annetaan tällä hetkellä kolmansia koronarokotteita 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille. Rokotuksissa painotetaan perussairauksia ja vanhempia ikäryhmiä, koska ne ovat merkittäviä vakavalle koronataudille altistavia tekijöitä.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada neljännen rokoteannoksen 3-4 kuukauden kuluttua. 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Koronataudin sairastaneet henkilöt, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta, eivät tarvitse kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakasta immuunipuutetta sairastavat henkilöt, joille kolmas rokoteannos annetaan, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin. 

Varaa aika ja kysy lisää

Koronarokotuspuhelin 019 758 5701. Sähköinen ajanvaraus: www.koronarokotuksetkantahame.fi

5 – 11 -vuotiaiden lasten koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotusta

 • kaikille 12–15 -vuotiaille lapsille ja nuorille
 • 5–11 -vuotiaille lapsille, joiden sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille 5 – 11-vuotiaiden lasten riskiryhmät
 • 5–11-vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä
 • Koronarokotuksia tarjotaan myös kaikille muille 5–11-vuotiaille

Koronarokote suojaa sekä lasta ja nuorta itseään että hänen lähipiiriään erityisesti vakavalta koronataudilta. Koronatauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lievä, mutta pandemian vuoksi asetetut rajoitukset esimerkiksi harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat heidän elämäänsä voimakkaasti.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 5 – 11-vuotiaille lapsille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos -koronarokotetta, joka on synteettisesti valmistettu mRNA-rokote.

Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua päättää asiasta, rokotukseen kysytään suostumusta huoltajalta. Suostumus tarvitaan molemmilta huoltajilta. Ohessa on linkki huoltajan suostumuslomakkeeseen:  Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

Ajanvaraus

Aika rokotuksiin on varattava etukäteen puhelimella 019 758 5701 tai sähköisesti Kanta-Hämeen kuntien yhteisen koronarokotussivuston kautta: www.koronarokotuksetkantahame.fi.

Sähköinen ajanvaraus edellyttää kirjautumista pankkitunnuksella, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Puolesta asiointi on mahdollista niille, joiden asioinnista tehty kirjallinen sopimus on kirjattu potilastietojärjestelmään. Jos vanhempi varaa lapselle ajan omilla pankkitunnuksillaan, lisätieto -kenttään tulee kirjoittaa lapsen nimi ja henkilötunnus. Varatessasi aikaa sähköisesti, valitse vastaanottajaksi ”Kuka tahansa” nähdäksesi vapaana olevat rokotusajat.

Riihimäen Matkakeskuksessa 22 – 23.1.2022 klo 10 – 17 on ilman ajanvarausta walk-in rokotustapahtumat, joissa on myös lasten rokotteita saatavilla.

Koronarokotuspaikat

 • Matkakeskus, Eteläinen Asemakatu 2A, Riihimäki
 • Lehtimajat, Kuusitie 10 – 18, 12100 Oitti
 • Lopen lähiasema, Pajatie 1, Loppi

Koronatodistus eli koronapassi

EU:n koronatodistus sisältää 

 • todistuksen koronarokotuksesta
 • todistuksen koronatestituloksesta
 • todistuksen sairastetusta koronavirustaudista

 Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta -palvelusta

EU:n koronatodistuksen voi tulostaa tai tallentaa puhelimeen  kirjautumalla Omakanta-palveluun 
Tarvittaessa toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

 • Jos rokotustietosi eivät näy Omakannassa, ota yhteys omalle terveysasemalle. Rokotustietojen kirjaamisessa voi olla virheitä, joiden selvittäminen ei tapahdu hetkessä. Varaudu odottamaan 1 – 2 viikkoa.
 • Jos et voi käyttää Omakanta -palvelua, ota yhteyttä omaan tiimiin tai Riihimäen vastaanoton toimistoon (Kontiontie 77, Riihimäki), avoinna klo 8.00 – 14.00.
 • Terveydenhuollon käytössä on tilapäinen kansallinen tulostus- ja kirjaamispalvelu. Palvelun avulla voidaan tulostaa EU:n koronatodistuksen paperiversio myös niille henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta -palvelua.

Lisätietoja koronatodistuksesta THL:n verkkosivuilla: Todistus koronarokotuksesta
Tallenna tai tulosta todistus itsellesi Omakannasta: Koronatodistus

Apua koronapassin tulostamiseen saa Lopen kunnankirjastosta sen aukioloaikoina.
Kirjastosta saa apua tulostukseen, mutta Omakantaa on tietoturvasyistä käytettävä omatoimisesti. Muistathan ottaa mukaasi kaiken tarvittavan, eli verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, jotta pääset kirjautumaan itse Omakannan sivuille.

Henkilöillä, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia, koronatodistuksen voi saada keskiviikkoisin klo 9-15 välillä potilastoimistosta Lopen Pajatien terveysasemalta ilman ajanvarausta.

Epäilen koronavirustartuntaa, miten toimin?

Jos epäilet saaneesi tartunnan tai epäilet läheiselläsi olevan koronavirustartunnan, pysy kotona.

Jos sinulla on koronatulehdukseen viittaavia oireita, tee koronaoirearvio Omaolo.fi -palvelussa.

Lue tästä (17.1.2022) tiedote Koronatestauskriteerit Kanta-Hämeen alueella >>

Koronaoirearvion tuloksen perusteella voit varata ajan näytteenottoon sähköisen ajanvarauksen kautta tai saat omahoito-ohjeet. Sinun ei tarvitse soittaa terveyskeskukseen ja odottaa ajanvarauksen takaisinsoittoa. Sähköistä ajanvarausta varten sinun pitää tunnistautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Uutta Omaolossa – Huoltaja voi asioida lapsen puolesta koronavirustaudin oirearviossa, lisätietoja  DigiFinlandin tiedote 8.12.2020

 • Koronaviruksen näytteenotto suoritetaan drive-in -kaistalla PULSSI77 ambulanssiovella. Hengitystieoireisille henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta. Muut kuin hengitystieinfektiopotilaat kulkevat Riihimäen sairaalan pääoven kautta PULSSI77:aan.

Havainnekuva Riihimäen sairaalan sisäänkäynneistä: Hengitystieinfektiopotilaiden hoito keskitetysti Riihimäellä

Jos vointisi on sellainen, että et pärjää kotihoito-ohjeilla, soita: puh. 019 758 5600 (kiireellinen) tai hätätapauksissa puh. 112.

Lue tästä tiedote 3.1.2022: Terveyskeskuksen tartunnanjäljityksessä ruuhkaa – ohjeita tartunnan saaneille

Yhteystiedot koronaan liittyvissä asioissa

Kiireellisen hoidon yksikkö PULSSI77, puh. 019 758 5600

 • arkisin klo 8-15 puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään
 • arkisin klo 15-22 ja viikonloppuisin klo 8-22  > valitse korona, puhelut ohjautuvat takaisinsoittoon ja puhelut hoidetaan seuraavana arkipäivänä.
 • yöaikaan palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500.
 • Hätätilanteessa soita 112.

Jos sinulla on kiireellistä koronaan liittyvää asiaa klo 15-22 ja viikonloppuisin, soita puh. 019 758 5600 (kiireellinen hoidon neuvonta).

Kuulo- ja puhevammaiset tekstiviestipalvelu

 • Ajanvaraus ja neuvonta puh. 040 634 2144, ma – to klo 8.00 – 15.30, pe klo 8.00 – 15.00
 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus ja neuvonta puh. 040 193 3267, ma – to klo 8.00 – 15.30, pe klo 8.00 – 15.00

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkipäivisin kello 8­–21 ja lauantaisin  9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Kokoontumisrajoitukset yleisö- ja yksityistilaisuuksissa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on kielletty kaikki sisätiloissa järjestettävät yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Rajoitus on tällä hetkellä voimassa 23.2.2022 asti. Rajoituksia ei voi ylittää käyttämällä koronapassia ajalla 30.12.2021–31.1.2022. (Valtioneuvoston päätös 28.12.2021).

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittelee yksityitilaisuudet rajattavaksi maksimissaan 10 henkilöön 28.2.2022 saakka

Lue tästä Etelä-Suomen Aluehallintoviraston viimeisin päätös (20.1.2022) koskien rajoituksia >>

Harrastustoiminta ja liikuntatilat

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Lopen kunnan hallinnoimat liikuntasalit sekä muut harrastutoiminnan tilat on suljettu ajalla 30.12.2021-9.2.2022.  Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.

Tilojen sulkumääräystä on lievennetty 27.1.2022 alkaen mm. kuntosalien osalta. Elmolan kuntosali avataan torstaina 27.1.2022. Kuntosalille saa tulla vain täysin terveenä. Lisäksi suositellaan, että salilla on max 10 henkilöä kerrallaan, ettei tila ruuhkaudu liikaa.

Lopen opiston opetuksesta tiedotetaan tekstiviestein kurssikohtaisesti. Osa kursseista alkaa kevätlukukaudella etäopetuksessa. Niiden kurssien, joiden opetus ei ole mahdollista etänä, opetus keskeytetään rajoitusten määräämäksi ajaksi.

Lue tästä viimeisin AVI:n päätös (25.1.2022) rajoituksista >>

Vierailut asumisyksiköissä

Vierailuja asumispalveluyksiköihin sekä asukkaiden kotilomia suositellaan välttämään. Mikäli kuitenkin asukkaiden luona vieraillaan, tulee annettua ohjeistusta noudattaa ehdottomasti.

 • Ensisijaisesti suosimme tapaamisia yksiköiden piha-alueilla tai muualla yksikön ulkopuolella
 • Tule vain ilman covid-19 oireita, kuten nuhaa, kuumetta, yskää, ripulia tai kurkkukipua
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa
 • Ota asumispalveluyksiköiden henkilökuntaan yhteyttä ennen vierailua, että vierailu voidaan järjestää mahdollisimman turvallisesti ja asumispalveluyksikön vierailukäytännöt huomioiden.
 • Koko vierailun ajan tulee käyttää kirurgista suunenäsuojainta
 • Noudata vierailun aikana turvaväliä muihin yksikön asukkaisiin.
 • Vierailun aikana ei saa poistua yksikön yleisiin tiloihin.

Suositus ikäihmisten tehostetun palveluasumisen asukkaiden ja omaisten tapaamiseen, ulkoiluun ja kotilomiin >>

Kasvomaskisuositus

Maakunnan pandemiaryhmä on palauttanut 12.11.2021 alkaen maakuntaan toistaiseksi vahvan maskisuosituksen kaikissa sisätiloissa ihmisten parissa liikuttaessa sekä etätyösuosituksen soveltuvilla toimialoilla ja työpaikoilla loppuvuoden ajaksi. Maskisuositus jättää kuitenkin harkinnanvaraa kunnille yläkoulujen osalta.

Lopella lukiolaisille anneetaan vahva maskisuositus. Maakuntaryhmä jättää harkinnanvaraa kunnille yläkoulujen osalta, joten toistaiseksi yläkoululaiset jäävät suosituksen ulkopuolelle. Tilanteen muuttuessa yläkoululaisten suositusta tarkastellaan uudestaan. Maskisuositus otetaan käyttöön myös varhaiskasvatuksessa huoltajille lasten saatto- ja noutotilanteissa sekä heidän asioidessaan yksiköissä. Nuorisotiloilla maskit ovat olleet käytössä koko syksyn ajan.

Lopen kunnassa kasvomaskeja on käytetty koko syksyn ajan  vanhus- ja vammaispalveluiden yksiköissä. Myös niille yli 12 –vuotiaille koulukuljetusoppilaille, jotka käyttävät reittiliikennettä tai palvelulinjoja, suositellaan edelleen maskin käyttöä kuljetuksen aikana. Kuljetusoppilaat saavat maskit koululta.

Sairauspoissaolo

Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.

Kun tarvitset koronan vuoksi asiointi- tai keskusteluapua

Kunnan vanhustyön palveluohjaus arkisin klo 10-11 p. 019 758 6143 ja p. 019 758 6159, palveluohjaus(at)loppi.fi

Lopen seurakunnan tilapäinen kauppa-apu maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9-12 p.  050 537 6074. Numerossa vastaa seurakunnan työntekijä joka välittää avunpyynnön vapaaehtoiselle auttajalle. Huomioithan, että palveluun voi ainoastaan soittaa! Älä lähetä tekstiviestejä äläkä jätä viestiä vastaajaan.

Apua yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

 

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Information om coronaviruset på svenska finns här

Helplines in various languages
 • Suomen mielenterveys ry, guidance in mental health issues and crisis consultation: Svenska, p. 09 2525 0112, måndag och onsdag 16.00 – 20.00 och tisdag, torsdag och fredag 9.00 – 13.00. English ja arabic, p. 09 2525 0113, Monday and tuesday 11 am – 3 pm, wednesday 1pm – 4pm and 5pm – 9pm and thursday 10am – 3pm.
 • Helsingin ortodoksinen seurakunta, p. 09 85646299, ti, pe ja la klo 18 – 22,  Позвони, мывыслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 11 Kyllä 2 Ei 11