Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Sivu päivitetty 3.4.2020 klo 12.50

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjauksia tarkennettu 30.3. ja ne ovat voimassa 13. toukokuuta asti. 

Valtioneuvoston tiedote 16.3.: Hallituksen linjaamat toimenpiteet

Valtioneuvoston tiedote 30.3.: Poikkeusoloihin liittyviä toimia jatketaan 13.5. asti

Tiedotamme asiasta kunnan verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Lopen kunta on tehnyt lukuisia toimenpiteitä ehkäistäkseen viruksen leviämistä. Kaikki toimenpiteet on koottu tälle verkkosivulle ja tietoja päivitetään aktiivisesti.

Lopen kunnan poikkeusolojen toimenpiteet 

 • Asiakaspalvelu kunnantalolla ja Palvelupiste Rosamundassa:
  Asioimaan pääsee vain ennakkoon sopimalla. Suositelaan asioimista ensijaisesti puhelimitse. Useimmat asiantuntijatehtävissä työskentelevät on määrätty etätöihin ja ovat puhelimitse tavoitettavissa.
 • Tilaisuudet ja tapahtumat:
  Kaikki tilaisuudet on peruttu 31.5. asti. Valmiuslaki mahdollistaa kunnallisten luottamushenkilöiden kokoontumisen, vaikka kokoontumista muutoin rajoitetaan merkittävästi. Eri lautakuntien ja muiden toimielinten kokoustiheyttä pidennetään koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi. Samalla Riihimäen seudulla kunnalliset kokoontumiset pidetään osittain tai kokonaan sähköisinä.
 • Loma- ja työmatkailu:
  Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti, kun mahdollista. Useat maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulee jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vältä matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita ja liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
  Riihimäen kaupunki, Lopen kunta, Hausjärven kunta ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä ovat peruneet henkilöstön ulkomaille suuntautuvat työmatkat. Työmatkustamista kotimaassa ei rajoiteta, mutta suositellaan etäyhteyksien käyttöä matkustamisen sijaan.
 • Opetus ja varhaiskasvatus:
  Osa yksiköistä toistaiseksi suljettu. Kirkonkylän, Launosten ja Läyliäisten toimipisteet palvelevat varhaiskasvatuksen, esiopetuksen sekä 1.- 3. vuosiluokkien ja erityisen tuen oppilaiden lähiopetuksen osalta. Järjestelyitä koskevat tiedustelut yksiköiden rehtoreille. Huoltajat saavat ajantasaisen tiedon Wilman välityksellä (perusopetus) tai sähköpostitse (varhaiskasvatus). Vahva suositus edelleen on, että 1.–3. luokkien oppilaat osallistuvat opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.
 • Koulu- ja opiskelijaruokailu:
  Kunta jakaa kouluruokapaketteja etäopetuksessa oleville koululaisille ja lukiolaisille. Ruokapaketteja jaetaan kahden viikon välein ja niiden sisältö saattaa vaihdella tuotteiden saatavuudesta riippuen. Kasseissa on sekä kuivatarvikkeita että kylmäsäilytystä vaativia tuotteita. Osa tuotteista on sellaisenaan syötäviä, osa lämmitettäviä tai helposti ateriaksi valmistettavia. Huoltajia tiedotetaan asiata Wilman välityksellä.
  Hyria jakaa ruokapaketteja jaetaan niille Hyrian opiskelijoille, joilla on ennen poikkeusoloja ollut oikeus maksuttomaan ruokailuun. Lisätietoja tästä >> 
 • Vapaa-ajantoiminta ja kunnan tilojen käyttö:
  Seuraavien tilojen käyttö ja niiden toiminnat on keskeytetty valtioneuvoston ohjeen mukaisesti toistaiseksi.

  • Nuorisotilojen toiminta Kuntalassa sekä Launosissa ja Läyliäisissä.
  • Liikuntatoimen järjestämät jumpat ja uimakoulut
  • Koulujen tilat ovat vain koululaisten käytössä, esim. liikuntasalien vakiovuorot ja pelit perutaan.
  • Elmolan liikuntahalli ja kuntosali
  • Kunnan hallinnoimat kokoontumistilat eivät ole käytössä, esim. Kuntalan ja Fallesmanni –salin vakiovuorot perutaan.
  • Kunnantalon ovet pidetään suljettuna 17.3. alkaen. Asioimaan pääsee etukäteen sopimalla. Talon kokoustiloja käyttää vain henkilöstö ja luottamuselimet.
 • Kirjasto:
  Lopen pääkirjasto suljettu toistaiseksi. Myös omatoiminen lukusali on suljettu, eikä kirjastoauto kulje.
 • Lopen opisto:
  Kurssitoiminta on keskeytetty.
 • Nuorisotilat:
  Nuorisotilat  Kuntalassa sekä Launosissa ja Läyliäisissä on suljettu valtioneuvoston ohjeen mukaisesti toistaiseksi. Nuortenillat järjestetään Discordissa alkaen perjantaina 3.4.2020 klo 16.30-20. Jatkossa illat järjestetään tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina. Mukaan pääsee tästä >> https://discordapp.com/invite/8ENhRN7
 • Vierailurajoitukset asumisyksiköissä:
  Riihimäen kaupunki sekä Lopen ja Hausjärven kunnat rajoittavat vierailijoiden pääsyä asumisyksiköihin. Yksiköissä oleviin läheisiin toivotaan otettavan yhteyttä puhelimitse. Rajoituksen avulla on tarkoitus suojella asukkaita ja työntekijöitä koronavirukselta. Lopella tämä koskee Eedilää, Pajukotia ja Salmelaa. Mikäli rajoitus herättää kysymyksiä tai harkitset vierailua asumisyksikössä, kaupunki kehottaa olemaan ensin puhelimitse yhteydessä asumisyksikköön. Mikäli läheisellä on oma puhelin, suositellaan hänelle soitettavan siihen. Mikäli omaa puhelinta ei ole, hänelle voi soittaa yksikön numeroon. Mikäli läheinen on saattohoidossa, sovi yhdessä yksikön työntekijöiden kanssa, kuinka voit olla läheisesi luona.
 • Päivätoiminta ja kuntouttava toiminta suljettu
 • Jätteen vastaanottopisteet kunnan varikolla pidetään suljettuna.
 • Varautuminen:
  Kunnat varautuvat velvoittamaan erityisesti sosiaali– ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
 • Sairauspoissaolo:
  Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.
 • Etätyöt:
  Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä etätyöhön siirtyy työntekijöitä erityisesti hallinnollisista ja asiantuntijatehtävistä. Etätyöntekijät ovat tavoitettavissa asiakaspalvelun osalta normaalisti sähköpostitse ja puhelimitse.
 • Kriittinen henkilöstö:
  Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tällaisia kriittisiä tehtäviä ovat käytännössä kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tehtävät sekä esimerkiksi tietyt huoltovarmuuden ylläpitoon liittyvät tehtävät. Valmiuslain 93 §:n mukaan palvelussuhteen ehdoista voidaan poiketa terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

Kun tarvitset koronan vuoksi asiointi- tai keskusteluapua

Kunnan vanhustyön palveluohjaus arkisin klo 8-15 p. 019 758 6143 ja p. 019 758 6159, palveluohjaus(at)loppi.fi

Kunnan nuoriso-ohjaaja Pauli Suonpuro on nuorten tavoitettavissa puhelimitse p. 040 330 6036 sekä sosiaalisen median kanavissa. Nuortenillat järjestetään Discordissa alkaen perjantaina 3.4.2020 klo 16.30-20. Jatkossa illat järjestetään tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina. Mukaan pääsee tästä >> https://discordapp.com/invite/8ENhRN7

Lopen seurakunta koordinoi vapaaehtoisapua kauppa- ja apteekkikäynteihin. Apua saa numerosta p. 050 537 6074. Älä lähetä tekstiviestiä, koska tähän numeroon lähetettäviä viestejä ei välttämättä ehditä lukea. Numerossa vastaa päivittäin klo 9-12 ja 13-16 välillä joku Lopen seurakunnan työntekijöistä, joka välittää tietosi vapaaehtoiselle auttajalle. Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskusteluja varten jos koronatilanne tai jokin muu asia huolestuttaa, pelottaa tai ahdistaa.

Varhaiskasvatus tarjoaa laajempaa tukea perheiden arkeen.  Päivystävistä puhelimista perheet saavat tarvitsemaansa tukea nyt, kun tapaamiset eivät ole mahdollisia.
Voit olla yhteydessä, jos tuntuu, että omat keinot ja voimavarat eivät riitä arjen pyöritykseen tai arki mietityttää muutoin. Katso yhteystiedot tästä >> 

Kyläyhdistykset ja -toimikunnat järjestävät  naapuri- ja asiointiapua kylillä.

 • Järventausta, yhteyshenkilö Risto Kanerva p. 0400 321 202
 • Räyskälä, yhteyshenkilö Kirsi Zetterman, p. 050 309 9654
 • Salokylä, yhteyshenkilöt Jari Kuusemo p. 0400 482 848 ja Merja Zetterman p. 040 762 4488
 • Vojakkala, yhteyshenkilö Sisko Savolainen p. 045 176 8545

Hyria säätiön Älä jää yksin -puhelinpalvelussa  tuetaan ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa esimerkiksi työttömyyden, heikon kielitaidon tai terveydentilansa vuoksi. Hyria säätiö on avannut ”Älä jää yksin” -puhelinpalvelun numeroon 020 690 752. Numerosta saa palveluneuvontaa ja ohjeita Hyrian sosiaaliohjaajilta, yksilövalmentajilta sekä etsiviltä nuorisotyön ohjaajilta. Palvelu on avoinna ma ja pe klo 10–16 ja ti–to klo 10–18. Yhteyttä voi ottaa tai palveluun voi jättää soittopyynnön myös sähköpostilla alajaayksin@hyria.fi. Lisätietoa Hyrian verkkosivuilta.

Apua yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

Liikkumisrajoitukset Uudenmaan ja muun Suomen välillä

Suomen hallitus päätti 25. maaliskuuta rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Mikäli sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 on avoinna joka päivä kello 8–22. Pulssin puhelinnumero on 019 758 5600. Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta.

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Valtioneuvosto

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikeusministeriö

Valtiovarainministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Kela

Aluehallintovirasto

Lopen kunnan tiedotteet koronaviruksesta

Huoltajille suunnatut tiedotteet

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 1 Kyllä 1 Ei 1