Kulttuuri ja vapaa-aika

Runon ja musiikin tuokio – Juhani Peltonen 80 vuotta 12.5.2021

Kirjailija Juhani PeltonenLoppilaisen kirjailija Juhani Peltosen syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 12.5.2021.  Merkkipäivän kunniaksi Juhani Peltosen seura ry ja Lopen kunnan kulttuuritoimi järjestävät Runon ja musiikin tuokion kirjailijan syntymäpäivänä. Juhanin runoja esittää Erja Noroviita ja musiikista vastaa Jiri Parviainen, kontrabasso. Esityspaikkana toimii Juhanin työhuone. Ohjelmaan sisältyy myös käynti Juhani Peltosen muistomerkillä.

Tilaisuus kuvataan etukäteen ja se on katsottavissa 12.5. klo 17 osoitteessa facebook.com/lopenkulttuurivapaaaikatoimi. Esitys löytyy myös tallenteena Youtubesta.

YLE Audio-Areenassa julkaistaan Juhani Peltosen syntymäpäivän kunniaksi ke 12.5. Peltosen kirjoittama Maanäären viinitarhurit -kuunnelma. Lisäksi Areenaan tulevat kolmena seuraavana keskiviikkona kuunnelmat Pensasaidan takana, Katu virtaa huoneeseen ja Pateettiset tarinat.

Juhani Peltosen laajaan tuotantoon kuuluu proosaa, runoutta ja näytelmiä. Peltonen oli omaperäinen tyyliniekka, jonka tuotannon kaksi ominaispiirrettä ovat toisaalta romanttinen raskasmielisyys ja elämänpessimismi, toisaalta kielellinen keksintä ja ilottelu. Juhani tunnetaan parhaiten romaanistaan Elmo (1978), joka on parodinen tarina Elmo-nimisestä suomalaisesta urheilusankarista. Hänen kirjallinen tuotantonsa käsittää kahdeksan runokokoelmaa, seitsemän romaania, kuusi novellikokoelmaa, neljä näytelmää Kansallisteatteriin ja yhden pakinakokoelman, ja lisäksi hän toimitti antologiat runoudestaan ja novelleistaan. Lisäksi Peltonen kirjoitti myös 10 käsikirjoituksia televisioteatterille ja 14 kuunnelmia radioteatterille.

Kuva: Matti Tapola / Lehtikuva, Juhani Peltonen vuonna 1965

Lisätietoja antaa

kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen
Lopen kunta
tuula.pirinen(at)loppi.fi, p. 040 330 6035

Tuula Nurmi ent. Peltonen
Juhani Peltosen seura ry:n puolesta
tuula08(at)gmail.com, p. 044 5655714

 

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.